12 Mart 2016 Cumartesi

Mardin'in Kızıltepe İlçesine Bağlı Sürekli Köyünde kanalizasyon çalışmalarında Bulunan Define

Kazdıkça define çıkıyor
Önce altın sonra da küp dolusu ziynet eşyası çıktı.


Mardin'in Kızıltepe İlçesine Bağlı Sürekli Köyünde kanalizasyon çalışmaları devam ediyor. Eski bir Süryani Köyü olan Sürekli Köyü'nde Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında 4 arkeolog ve 12 işçi ile dört günden beri sürdürülen kazılarda ikinci küpe ulaşıldı. Gece geç saatlerine kadar sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında bulunan 25 santimetre uzunluğundaki ve 10 santimetre genişliğindeki küpün içinden aslan başlıklı 2 adet altın bilezik, 1 adet altın yüzük, 10 adet bronz muska ve çok sayıda gümüş ile bronz takı ile gümüş sikkelerin çıkarıldığı öğrenildi.

Müze Müdürü Erdoğan, Sürekli Köyünde daha öncede yapılan kazılar kapsamında 73 adet altın sikke, 1 çift altın küpe, 2 adet altın bilezik, 29 adet kolyeye ait altın parçası, 4 bronz yüzük, 2 bronz kolye ucu, 2 bronz boncuk, 2 bronz muskalık, 42 bronz sikke, 1 bronz kolye parçası üzerinde 4 adet sikke, 20 adet bronz kolye boncuğu, 3 adet pişmiş topraktan kap parçası bulunduğunu belirtti.

 

Kazı ve arama çalışmalarının bugün de devam edeceğini ifade eden Erdoğan, "Bulunan altınların 10 ile 13. yüzyıl ve Eyyubiler ile İlhanlılara ait olduğunu tespit ettik. İlk kazı zamanında tespit edilen toprak kâse içerisinde bulunan altınların üzerinde İlhanlı hükümdarı Ebu Sait Bahadırhan'ın ismi yazılı. Dün gece çıkardığımız küpün içindeki malzemeleri tespit çalışmalarımız ise devam ediyor."dedi.

"ALTINLAR MÜZEYE TESLİM EDİLECEK"

Müze Müdürü Erdoğan, köylülerin kanalizasyon kazısı sırasında toprak yüzüne çıkarması ile birlikte bir kısım altını almış olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını belirterek bu konu üzerinde jandarmanın gerekli araştırmayı sürdürdüğünü dikkat çekti. Meraklı köylülerle bir süre sohbet eden Müze Müdürü Erdoğan "Köylüler buldukları altınları müze müdürlüğüne teslim etmeleri durumunda kendilerine altın değerinin dört katı bedeli miktarında bir bedel ödenecektir. Altınları evlerinde bulundurmaları ve teslim etmemeleri kanuna aykırıdır" dedi.

Bu arada kazıda ele geçirilen altın ve gümüş takıların içinde saklandığı çantayı taşıması için çalışan bayan işçinin çantayı sürekli yanında taşıması ise dikkat çekti.

Öte yandan çıkan bulgular üzerine Kaymakamlık kanalizasyon kazı müze müdürlüğünün kazıyı genişletmek için kaymakamlıktan kazı kazı çalışmasına üç günlük süreyle ara verilmesi talebinde bulunulmuştu. Kazının her karışında yeni yeni bulguların bulunması üzerine üç günlük sürenin tamamlanmasına karşın kazı alanında tarihi yeni bulguların bulunma olasılığına karşı müze ekiplerinin çalışma süresi de uzatıldı. Önceden 3 gün olarak ön görülen sürenin bir haftayı da aşabileceği öngörülüyor.

Jandarma ve uzman ekipler gözetiminde sürdürülen çalışmalar devam ederken, ilk bulguların köylüler tarafından alıkoyulduğu, bu konuda jandarmaya gelen ihbarlar konusunda çalışmalar yürütülüyor. Jandarma ekipleriyle Müze müdürlüğü ferdi diyaloglarla bulunan ziynet eşyalarının alıkoyulmasının kanunen suç olduğunu köylülere anlatarak ikna yolunu deniyor.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

0 Yorumlar: