25 Mayıs 2016 Çarşamba

Alan Tarama Nedir ? / Nerelerde Kullanılır ?

Alan Tarama Nedir ? / Nerelerde Kullanılır ?
Günümüz teknolojileri arasında belli bir alanda tarama yapılabilmesi için alan tarama cihazlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunların en başında definecilikte kullanılan cihazlardır. Bu cihazların üretimini birçok firma profesyonel bir şekilde yürütmektedir. Bu cihazların üretimini yapan çeşitli marka ve modelleri piyasaya sunan firmalar bulunmaktadır. Bu cihazlar daha çok altın, kurşun, gümüş, bakır, bronz, alüminyum, demir, elmas gibi birçok elementleri saptamak için kullanılmaktadır. Doğadaki bu gibi değerli madenleri bulmamıza yardımcı olan bu cihazlar uzun araştırmalar sonucunda ve edinilmiş tecrübelerle yola çıkarak piyasaya sunulmuştur. Boş vakitlerinizi değerlendirebileceğiniz bir hobi araçları da diyebiliriz. Doğaya ve kültür varlıklarına ilgisi olan tüm insanların zevkle araştırmalarını yapabileceği cihazlardır.
Yer altındaki her metalin teorik olarak bir enerjisi vardır. İnsanda var olan statik enerji ile kütlelerin yaydıkları enerjiler ile birlikte günümüz teknolojisinde de bu mantıkla hareket eden teknik cihazlar kullanılmaktadır. Tabi cihazlarla birlikte toprak yapısını, yer yapısını incelemek için sondaj çalışmaları da yapılmaktadır. Alan tarama cihazları genellikle geniş arazilerde ve çok derinde var olan bazı element veya boşlukların tespitinde kullanıma yardımcı cihazlardır. Aramalarda gerçek hedef tespiti için mutlaka bir dedektör ile teyit sağlaması yapılmalıdır. Cihazların temel prensibi, statik enerjisi kullanıcıdan direkt olarak alıp hareket kabiliyeti olan manyetik bir sistemle hedefin yaydığı frekansları algılayarak yön göstermektedir. Bu cihazların çalışma prensiplerini iyi anlamak ve bilmek gereklidir. Doğru sonuca varabilmemiz için cihazları iyi tanımamız gereklidir.
Kullanıcıyı yanıltıcı ve ticari amaç güden ürünlerde piyasada bulunmaktadır. Dijital, ekranlı, hareketli, manyetometre prensibini kullanan yada lazerli denilen cihazlar aslında tarama cihazı olmayan ve fakat tarama cihazı diye satılan cihazlardır. Aslında gerçek alan tarama cihazları temel teori olan statik enerji ile yer altında bulunan elementlerin yaydığı manyetik alanın etkisiyle tespit edilmesi sağlanmaktadır. Aramalarda işin en zor kısmı olan doğru bir hedef tespit edebilmektir. Arayacağımız element ve alan bölgesi doğruysa bile bu hedefin derinliği ve büyüklüğünü doğru tayin edebilmektedir. Bu cihazları kullandıkça oluşacak olan kendi tecrübelerinizi de ekleyerek ileride daha doğru tespitlere ulaşmak daha mümkün olacaktır.
Alan tarama cihazlarının sıklıkla kullanıldığı bölgeler ve alanlar arasında, tarihi ve eski yapıtların kalıntılarının olduğu bölgeler bulunmaktadır. Ayrıca akarsu ve çevresinde, kale, antik mezar ve çevrelerinde, kayalık arazilerde, eski değirmenlerde, kiliseler ve dini yapılar ve kalıntılarında, isli mağaralarda, harabe ve ören yerleri, höyük ve tümülüs gibi yığma toprak tepelerde bulunmaktadır. Son olarak ise halkın define olduğunu söylediği alanlarda genel olarak kullanılmaktadır.
Yapacağınız herhangi bir element arama işleminde en sık kullanılan bu cihazların yöntemlerine ek olarak dedektör vasıtasıyla da uygulanmaktadır. Dedektörler ve bu cihazlar arasındaki farkı kısaca açıklamak gerekirse, dedektörle arama yapılacak alan ve yerler kısıtlıdır ve bölgelerin dışına çıkılamaz. Ancak alan tarama cihazları vasıtasıyla geniş bir alanda arama yapılıp ve tespit edilebilme imkânı sağlamaktadır. Örnek vermemiz gerekirse, taramanın yapılacağı geniş alanda şüphelenilen ya da emin olunmayan kesin bir nokta yoksa bu durumda alan tarama cihazları devreye girmektedir. Böylece aranan elemente ait bölge bulunmuş olup dedektör vasıtasıyla aranan elementin üzerinde sinyal alınacağından dolayı en verimli ve kesin sonuç veren bir yöntemdir.
Bu anlamda bu tür cihazları kullanmaya başlamadan önce çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olmamızda fayda vardır. Net sonuçları alabilmemiz açısından cihazlar hakkında bilgileri iyi bilmemiz gereklidir.  Daha çok hobi olarak kullanılan bu cihazların çalışma prensibi hakkında bir uzmandan yardım almamızda fayda vardır.
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

0 Yorumlar: