18 Şubat 2020 Salı

Dedektör alırken dikkat edilmesi gerekenler

Herhangi bir metal dedektörün maksimum tespit derinliği havada yapılacak birkaç basit test ile ölçülebilir.
a) Testi yapılacak metal dedektör, metalsiz bir ortamda, ahşap masaya yatırılır.
b) Sıfırlaması yapılır.
c) Yeraltında tespit edilmesi hedeflenen büyüklükteki metal, test edilen metal dedektörün önüne getirilir.
ç) Genellikle testlerde yuvarlak tepsi (halka) şeklindeki büyük bir metal kullanılır.
d) Metal, dedektörün arama başlığının karşısında hareket ettirilir.
e) Cihazın havada bu metale sinyal verdiği mesafe ölçülür.
f) Ölçülen bu mesafe; çok uzun yıllar yeraltında kalarak sıcaklığın, basıncın, nemin etkisiyle fiziksel, kimyasal, biyolojik değişime uğramış gömülü metalin toprak altında tespit edilebileceği maksimum derinliğe yakındır.
Metal dedektörün çok uzun yıllar yeraltında kalmış büyük bir metali tespit edebileceği maksimum derinlik bu test ile görülür.
DİKKAT:
a) Bu test sırasında, metal dedektörü ile hareket ettirilen metal arasında hiçbir madde (içi görünmeyen stand, içi görünmeyen yapay duvar, vb.) olmamasına dikkat edilmelidir.
b) Yukarıda anlatılan hava testi Pulse Dedektör’e uygulandığında; maksimum tespit derinliği küçük başlık ile 2-2,5 metre, büyük başlık ile 3 metre civarında olmaktadır. Bu sayısal değerler hava şartlarına göre değişebilir.
2) METAL DEDEKTÖRLERİN TESPİT DERİNLİĞİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Metal dedektörlerin tespit derinlikleri; metalin yeraltında bulunma süresi, toprağın mineral yapısı, metalin yüzey alan genişliği, metalin cinsi, metalin yeraltında duruş şekli, kullanıcı tecrübesi gibi değişken faktörlere bağlıdır.
3) ÇOK ESKİDEN GÖMÜLMÜŞ METALİN TESPİT EDİLEBİLME DERİNLİĞİ
a) PulseMetal Dedektör ile: Toprak altında en az 100 yıl kalarak toprak ile kimyasal, fiziksel, biyolojik etkileşimini tamamlamış büyük bir metalin, uygun toprak şartlarında tespit edilebileceği maksimum derinlik 3 metre civarındadır.
b) Klasik bir metal dedektör ile: Toprak altında en az 100 yıl kalarak toprak ile kimyasal, fiziksel, biyolojik etkileşimini tamamlamış büyük bir metalin, uygun toprak şartlarında tespit edilebileceği maksimum derinlik 40-50 cm civarındadır.
4) YENİ GÖMÜLMÜŞ METALİN TESPİT EDİLEBİLME DERİNLİĞİ
Test amacıyla yeni gömülmüş 60 cm x 60 cm x 1 cm boyutlarında bir metal plakanın, pulse bir metal dedektör ile uygun toprak şartlarında tespit edilebileceği maksimum derinlik 1-1,5 metre civarındadır. Toprak altında uzun yıllar kalan metal çok daha derinden tespit edilebilecektir.
ÖNEMLİ
Yeni gömülen metal ile test yapmak yanıltıcı olabilir, çünkü araştırmacılar genellikle çok eski tarihlerde gömülmüş metalleri arar. Kullanıcılar yeni metalleri gömüp test etmek yerine, araştırmalarda buldukları metaller üzerinden performans değerlendirmesi yapmalıdır.
5)  PULSE METAL DEDEKTÖR İLE DUVAR TESTİ
Pulse Metal Dedektör, 60 cm kalınlığındaki beton duvarın arkasından 8,5 cm çapında bilezik şeklindeki metali tespit edebilmektedir. VLF metal dedektörler, duvarın arkasındaki metal bileziği bu mesafeden tespit edememektedir.
6) METAL DEDEKTÖRLERİN ULAŞABİLECEKLERİ DERİNLİĞİN SINIRI
Günümüz metal dedektör teknolojisi dahilinde, hiçbir metal dedektör (pulse dahi olsa) 2,5 metreden daha derine gömülmüş metalleri tespit edememektedir. 2,5 metreden daha derinde olan metaller, pulse metal dedektörlerin tespit kapasitesi dışındadır. 3 metreden daha derinde yapılacak araştırmalarda jeofizik GPR cihazı kullanılması önerilir.
#dedektörçeşitleri ,#PulseMetalDedektör,#jeofizikGPRcihaz , #PulseMetalDedektör  
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

0 Yorumlar: